Ráda pečete, krásně zdobíte dorty a zákusky jsou jak vystřižené z obrázku? Okolí sice moc chutná, ale přece jenom se musí držet zkrátka. Začínáte uvažovat o další možnosti prodeje svých výrobků. Možná by nebylo špatné si otevřít svoji malinkou cukrárnu s domácími výrobky. Všechno má ale svá pravidla, a pokud se nechcete dostat do problémů, budou platit i pro vás. Založení svého vlastního podniku sice vypadá složitě, ale nic není tak hrozné, jak to vypadá. Pojďme se podívat, jaké kroky musíte podniknout, než začnete vyrábět a prodávat vaše výtvory.
Vytvoření výrobny
I když budete péct málo, je nutné mít vytvořený prostor pro výrobu. Bude to sice stát chvíli času a možná i starostí, ale bez toho se neobejdete.
1. Musíte si stanovit nějakou oddělenou, uzavřenou místnost, která může být i ve vlastním domě.
2. Požádat hygienickou stanici o vyjádření, zdali je tento prostor vhodný
3. Pokud ano, je nutné zařídit na stavebním úřadě změnu užívání objektu a předložit jim vypracovanou projektovou dokumentaci, ke které se musí vyjádřit i hasičský záchranný sbor
4. Pokud je vše v pořádku a máte svolení, začnete budovat podle dohodnutých stanovisek hygienické stanice
5. Po skončení vašich stavebních úprav musíte zařídit kolaudaci, ke které se vyjádří příslušné orgány.
Živnostenský list
Nemůžete vaše výrobky prodávat bez příslušného oprávnění. Potřebujete jako OSVČ živnostenský list s příslušným označením vašeho podnikání. Předmět je vcelku jasný, potřebujete vystavení na živnost řemeslnou – Pekařství, cukrářství. Živnostenský úřad bude od vás požadovat odbornou způsobilost.
a) doklad o vzdělání v oboru nebo praxi
b) pokud je to pouze váš koníček, musíte si vzít s sebou někoho kdo má kvalifikaci, bude za vás ručit a kontrolovat ve výrobě
Vše se dozvíte na příslušném oddělení, včetně všech potřebných formulářů a potvrzeních. Pokud máte živnostenský list, nesmíte zapomenout ještě na pár důležitých návštěv.
1. Nahlásíte na živnostenském úřadě svoji provozovnu
2. Lékař vám vystaví zdravotní průkaz, bez něho to opravdu nepůjde
3. Registrujete se k platbě zdravotního a sociálního pojištění
4. Přihlásíte se k placení dani z příjmu na finančním úřadě
5. Budete prodávat své výrobky, proto musíte zřídit EET pokladnu, vše potřebné se dozvíte na příslušném finančním úřadu
6. Musíte vypracovat dokumenty HACCP (analýzu nebezpečí a kritických kontrolních bodů pro výrobu a prodej potravinových produktů)
7. Oznámit začátek vaší činnosti na hygienickou stanici a Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci
Tak a už jen vybavit cukrárnu podle vašich představ, stanovených norem a začít pracovat.