Xylitol alias březový cukr je sladidlo, které je známé především pro své použití do zubních past. Přestože patří mezi látky, které si naše tělo samo vyrábí, často se řeší, zda je bezpečné jím doslazovat pokrmy či nápoje.
Pokud bychom se chtěli podívat na věc vědecky, zjistili bychom, že se jedná o alkoholický či alkoholový cukr obsažený v mnoha druzích ovoce a zeleniny. Nejvíce se extrahuje z kukuřičného nebo březového dřeva procesem nazvaným hydrogenace cukru. Takto získané sladidlo xylitol má podobu bílého prášku a má o 40 % méně kalorií než běžný cukr. Oproti němu má ještě jednu výhodu – nemá vliv na hladinu cukru v krvi.
V obchodech je k dostání jako sladidlo vhodné pro diabetiky a složením také pro dietáře. Je vhodný k pečení i vaření, dají se z něj vyrábět bonbony či žvýkačky. Mimo to se přidává do zubních past, ústních vod a dalších podobných výrobků, protože brání vzniku zubního kazu a udržuje tak zub zdravý.
A jak je to z hlediska bezpečnosti užívání? Především je třeba si uvědomit, že i když je zdravější alternativou cukru, neznamená to, že je zdravý. Obecně je považován pro běžnou spotřebu jako bezpečný prostředek, ale z hlediska dlouhodobého užívání může nastat hned několik nežádoucích účinků:
- Jedná se o sladidlo, takže se rozkládá v žaludku, přičemž se dostane do částí střev, kam by se normální cukr nedostal. Zde může díky své schopnosti zabíjet kmeny bakterií napáchat nemalé škody. Při nadměrném bakteriálním růstu v této oblasti může být sice prospěšný, jinak ale může negativně ovlivnit střevní bakterie.
- Alkoholové cukry, kterými toto sladidlo je, mohou některým lidem způsobovat trávicí problémy. Dále také mohou způsobit průjem a nadýmání.
- Pro psy a jiné domácí mazlíčky se jedná o toxickou látku, která při požití může vést až k jejich smrti.
Jaký je tedy závěr? Pro mírné oslazení se nejedná o zdraví nebezpečnou látku, naopak pro lidské zdraví znamená převážně přínos. Sem patří již zmíněná ústní hygiena, kdy má schopnost vyhladit bakterie produkující plaky, dále skutečnost, že nezvyšuje krevní cukr ani inzulin nebo také skutečnost, že ve střevech může působit jako prebiotikum. Takže v souladu s lidovým moudrem, že se nic nemá přehánět, si klidně život xylitolem oslaďte.